Indústria 4.0

 

INTRODUCCIÓ

L’Ajuntament de Sabadell ha promogut un programa de foment de la indústria 4.0 per a professionals i empreses interessades en descobrir les oportunitats que ofereix la transformació d’aquest sector d’activitat. A través de la regidoria de Treball i Empresa s’han desenvolupat un conjunt d’activitats durant el 2017, la majoria de les quals subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals i per la Diputació de Barcelona.

Aquest concepte d’Indústria 4.0 s’utilitza per descriure una visió de la fabricació informatitzada i amb tots els seus processos interconnectats. La indústria 4.0 s'espera que sigui capaç d'impulsar canvis al mateix nivell de la primera revolució industrial a vapor, la producció en massa de la segona i l'electrònica i la proliferació de la tecnologia de la informació que ha caracteritzat la tercera. En l’àmbit laboral, diferents professions com personal tècnic de logística o muntador industrial s’hauran d’adaptar a la introducció de la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, la impressió 3D o la robòtica col·laborativa.

ÀMBIT INTERMEDIACIÓ / ORIENTACIÓ LABORAL

Tallers per al foment de les vocacions tecnològiques

Els tallers pel foment de les vocacions tecnològiques es van desenvolupar els dies de la Mostra Sabadell Orienta: Apropa’t a la FP: 19, 21 i 22 d’abril de 2017. L’objectiu va ser fomentar l’interès per les professions relacionades amb les TICs, mitjançant demostracions participatives in situ dels assistents, així com potenciar la descoberta de vocacions envers les professions emergents. Les persones destinatàries van ser joves de 4art ESO i 1er Batxillerat (i també persones aturades que volien reorientar el seu projecte professional cap a aquesta àrea de la FP).

La metodologia dels tallers va consistir en la realització d’activitats de descoberta, a través de l’experimentació directa i l’observació d’aplicacions tecnològiques aplicades a la vida diària. Les activitats que es van desenvolupar van ser: mostra d'aplicacions mòbil, aplicacions web i aplicacions d'ordinador (inclou simulacre de programació d’una APP), demostració de programació d’APP’s aplicades a diferents entorns, ensenyament del funcionament de la realitat virtual (mitjançant ulleres de VR), coneixent els procediments de la realitat virtual immersiva, visualització de vídeos demostratius sobre les últimes tecnologies aplicades a diferents sectors productius (sanitat, oci, tèxtil, arquitectura, logística,...) i a situacions de la vida quotidiana, exposició de drons, exposició d’utilitats de la robòtica, així com empreses que l’utilitzen i requisits professionals i formatius per accedir-hi, demostració de les utilitats en la indústria de les impressores 3D.

Taller pràctic per descobrir les noves sortides professionals de la indústria 4.0

El Taller pràctic per descobrir les noves sortides professionals de la indústria 4.0 es va realitzar el passat 13 de juliol de 2017 al Vapor Llonch. L’objectiu del taller obert a persones en atur és acompanyar els assistents en el descobriment de les noves oportunitats de feina que s'obren amb la irrupció de la indústria 4.0. Durant el taller es van explicar diferents oficis i quines són les competències professionals d'èxit associades a cadascun. Posteriorment les persones assistents van realitzar dinàmiques individuals i grupals d'identificació de les seves competències personals per esbrinar quins perfils professionals són els més adequats per a cadascú. A més, es van donar els instruments per cercar els centres i programes on poder completar el currículum per accedir a llocs a treball vinculats al progressiu canvi tecnològic de les empreses.

Jornada “Face to face. Connecta’t a la indústria 4.0”

Trobada de networking qualitatiu entre empreses i persones en recerca de feina de sector industrial celebrada el 27 de novembre de 2017 al Centre d’Empreses Industrials de Can Ropqueta. En concret, la jornada va reunir persones amb perfils tècnics, logístics i industrials i gerents i responsables de recursos humans d'empreses del Vallès amb necessitats de contractació de personal. L’objectiu és facilitar a les empreses el contacte amb personal qualificat per a presents o futures necessitats de recursos humans i brindar l’oportunitat a les persones que cerquen feina de donar-se a conèixer i ampliar la seva xarxa de contactes. L’activitat es va plantejar amb un format d’entrevistes de treball ràpides de màxim 15 minuts. Les cites s’han programat prèviament per l’organització en funció del perfil de cada persona i de les característiques de les empreses inscrites. Més de 90 persones, entre professionals i empreses, han assistit a la jornada. Durant 4 hores s’han desenvolupat un total de 474 entrevistes, de les quals 264 han estat positives. S’ha obtingut una valoració global de la jornada de 8,03 sobre 10 i pel que fa a la satisfacció relacionada amb l’organització un 3,64 sobre 4.

ÀMBIT FORMACIÓ / ITINERARIS 4.0

Des de l’àmbit de la formació s’han programat uns Itineraris d’activitats anomenats Skill labs 4.0 per apropar i preparar per a aquesta nova realitat. La idea és oferir assessorament per definir l’ itinerari individual segons el perfil professional i els objectius laborals de les persones assistents. Les activitats s’han adreçat a professionals en actiu o en atur que vulguin estar al dia dels reptes que implicarà la 4a revolució Industrial i que vulguin incorporar nous coneixements per estat preparats/des per a aquest futur immediat. Les activitats que s’han desenvolupat entre juliol i desembre 2017 han estat:

Apropa’t al món 4.0

Indústria 4.0. Reptes i Oportunitats (16 h)

 • Edició 1: 17, 19, 24 i 26 d’ Octubre 2017
 • Edició 2: 21, 23, 28 i 30 Novembre 2017

Coneix les tecnologies 4.0

Tecnologies aplicades a la Fabricació (12h)

 • 6, 8, 13, 15 de Novembre 2017

Tecnologies aplicades a l’optimització de processos (16h)

 • Edició 1: 16, 18, 23 i 25 d’Octubre de 2017
 • Edició 2: 20, 22, 27 i 29 de novembre de 2017

Entrena les teves competències 4.0

Competències 4.0 (16 h)

 • 11, 13, 18 i 20 de desembre de 2017

Eines 4.0 (16 h)

 • 12, 14, 19 i 22 de desembre de 2017

Experimenta el 4.0

Drons (12h)

 • Edició 1. juliol
 • Edició 2: 21, 23, 28 i 30 Novembre 2017

Realitat augmentada i virtual (4h)

 • Edició 1: 20 d’Octubre de 2017
 • Edició 2: 10 de Novembre de 2017
 • Edició 3: 24 de Novembre de 2017

Més informació: http://www.vaporllonch.cat/inici/industria-4-0

ImprimeixCorreu-e