Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Canal de Twitter del Vapor Llonch Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

 

La sisena Fira Connecta’t a l’FP recupera la presencialitat i manté la plataforma web

Tindrà lloc els dies 31 de març i l’1 i 2 d’abril a Fira Sabadell. 

D’una banda, es podrà assistir a l’espai de Fira Sabadell, per conèixer l’oferta en formació professional inicial, adaptada i ocupacional, amb més de 140 cicles formatius i més de 80 cursos de formació ocupacional amb certificat de professionalitat. I d’altra banda, per mitjà del web www.connectafp.cat es podrà seguir el programa, inscriure’s a les activitats i itineraris temàtics i visualitzar les xerrades enregistrades.

La Fira de l’FP és una iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell d’abast supramunicipal, amb representants de 14 municipis del Vallès Occidental i Oriental, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Treball.

La Fira Connecta't a l’FP s’emmarca en l’estratègia local “Sabadell Orienta”, que revisa i coordina les accions d’orientació educativa i laboral que ofereixen els diferents serveis municipals i diferents agents de la ciutat. Del que es tracta és d’articular polítiques educatives transversals per, entre altres objectius, lluitar contra l’abandonament escolar prematur i consolidar Sabadell com a ciutat orientadora, contribuint a la millora global dels diferents serveis d’orientació dins el municipi.

Durant la presentació avui del contingut de la Fira, el regidor d’Educació, Manuel Robles, ha assenyalat que “vivim uns moments de canvi i per tant l’orientació professional ha de tenir una nova visió. La Fira apareix, en aquest marc, com una brúixola, una guia idònia cap a la recerca dels perfils i itineraris adequats, que tingui present la nova realitat socioeconòmica, amb un mercat laboral en constant transformació i amb necessitats emergents. Però a la vegada ha de tenir una visió més àmplia, que tingui en compte l’aprenentatge continuat al llarg de la vida”.

A partir del 14 de març, al web www.connectafp.cat, estaran actives les inscripcions a l’accés general i a altres activitats amb aforament limitat, així com la consulta  a recursos actualitzats.

L’accés és gratuït i requereix inscripció prèvia per a control d’aforaments, en un dels següents torns d’horaris de matí, del dijous 31 de març i del divendres 1 d’abril: de 9 a 11:15 h, d’11:30 a 13:45 h. Per l’accés general en horari de tarda 15:30 a 19 h i la jornada del dissabte al matí, no serà necessària la inscripció. També cal inscripció prèvia a les xerrades que es realitzen a l’espai firal.

Els horaris de la fira:

  • Dijous 31 de març: 8:45 h a 14:00 h i de 15:30 a 19:00 h
  • Divendres 1 d’abril: 8:45 h a 14:00 h i de 15:30 a 19:00 h
  • Dissabte 2 d’abril: de 10:30 h a 13:30 h

Activitats, tallers i xerrades

Una vegada més i en les dues modalitats física i virtual es trobaran tallers i xerrades d’interès general i un espai d’exposició amb projectes i activitats interactives proposades per una trentena de centres de formació i agents socioempresarials. A la plataforma virtual hi ha disponible un ventall de recursos d’orientació, com l’accés a xerrades per a sectors professionals que agrupen més d’una vintena de famílies professionals.

L’objectiu és assessorar i orientar diversos públics: per una banda, les famílies i els i les joves a l’hora d’escollir una branca per continuar els seus estudis; i per l’altra, la població adulta que vol certificar la seva professionalitat, o per a descobrir les necessitats de les empreses i els sectors emergents i així reciclar-se.

Totes les activitats estan pensades perquè l’experiència de la Fira Connecta’t a l’FP sigui el més profitosa i completa possible. A més, els continguts que en formen part estaran disponibles a la mateixa plataforma durant un any sencer.

Sector Industrial i perspectiva de gènere

L’esdeveniment també vol recollir la voluntat municipal de trencar estereotips al voltant dels estudis. Des de fa molts anys, hi ha determinats coneixements relacionats a sectors laborals tradicionalment masculinitzats. És per això que algunes de les propostes d’aquesta edició de la fira són la xerrada del 31 de març “Dona, vine a la indústria!” a càrrec de Núria Salán, professora de la UPC-Terrassa i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, que reflexionarà sobre el paper de la dona en el sector industrial i les oportunitats que li ofereix.

En la mateixa línia s’ha muntat l’exposició “A la indústria, on són les dones?” promoguda pel Consell Comarcal del Vallès Occidental. La mostra consta de quatre grans eixos: la indústria 4.0, la situació actual de la representació femenina a la indústria, discriminacions per raons de gènere i sexe i el Pla d’Igualtat.

També hi haurà xerrades i activitats d’aproximació i reflexió al coneixement de professions i oficis, com per exemple la xerrada-debat “Joves i empresa, quina és la realitat?” a càrrec de PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) i la xerrada “Les sortides laborals del sector Metall: present i futur” per part de CIESC (Consell Intersectorial d’Empresaris).

En aquest context, la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament econòmic i impuls administratiu, Montse Gonzàlez, ha assenyalat que “la Fira és una enorme oportunitat per apropar al públic dels recursos formatius i de recerca de feina que ofereix l’Ajuntament, tant des del Vapor Llonch com dels del Centre de Formació Cal Molins. Creiem que més formació equival a més opcions de trobar feina”.

Així doncs, s’ha plantejat la presentació de temes generals relacionats amb la formació professional com, per exemple: reptes de l’FP dual, ciència i tecnologia en clau de gènere, les professions del futur, programes de formació i inserció etc.

Escape truck i itinerari a la fira: activitats interactives i gamificades

L’escape  truck itinerant del Consell Comarcal del Vallès Occidental és una proposta inclosa en la programació que consisteix a transformar la mirada sobre les competències a treballar a través d’una experiència d’aprenentatge dissenyada a través d’elements propis del joc. Un bon marc on jugar a treballar les diferents competències transversals implicades en la majoria de processos vitals i socials importants.

L’itinerari a la fira és una proposta interactiva i pràctica per aprofitar la visita a la fira, assumint reptes i posant a prova els teus coneixements i capacitats. Es poden escollir d’entre un total de 32 activitats pràctiques que ofereixen els diferents expositors, amb l’incentiu d’un sorteig organitzat per PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya).

Punts d’orientació personalitzada

De de l’Oficina Jove es coordinen els punts d’orientació personalitzada a càrrec de professionals especialitzats en l’orientació  educativa de l’Oficina Jove, Vapor Llonch i d’Educació, per tal d’informar i vincular els i les joves amb els serveis d’orientació local, assessorant i acompanyant en la tria d’estudis i itineraris de vida formativa i laboral.

En relació als punts d’orientació, la tinenta d’alcaldessa i regidora de Joventut, Marta Morell ha remarcat la “importància de l’assessorament  i orientació a joves, adolescents i, alhora, a les seves famílies, ja que estan en un moment clau a les seves vides, han de prendre una decisió sobre cap on enfocar el seu futur acadèmic i professional. La presència a la Fira dels punts que coordina l’Oficina Jove és molt important en aquest sentit, proporcionant una orientació personalitzada”.

Morell ha afegit que els punts d’orientació “tenen un altre paper important ja que per mitjà de la seva tasca d’acompanyament personalitzat lluiten a la vegada contra l’estigmatització sexista de determinades matèries formatives i sectors professionals”.

Els punts d’orientació ofereixen un assessorament individualitzat, gratuït i personalitzat per resoldre dubtes i oferir la informació necessària i les opcions existents segons els interessos personals, a més de posar a disposició material d’autoconsulta. Tot per facilitar una presa de decisions meditada i conscient, dins de l’oferta formativa i professional actual. Cada orientació serà de 15 minuts, amb la possibilitat de fer un assessorament amb més profunditat a la pròpia Oficina Jove i al Vapor Llonch.

ImprimeixCorreu-e