Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

El 80% dels joves del programa Coneixement d’Oficis continuen estudiant o treballant

La 20a edició d’aquest projecte, adreçat principalment a alumnat de segon cicle de secundària, s’ha tancat avui amb un acte de reconeixement a més de 160 participants

Un total de 166 alumnes de setze centres d’ensenyament han assistit a l’acte de cloenda del projecte Coneixement d’Oficis de l’Ajuntament de Sabadell. Es tracta d’un reconeixement per l’alumnat, professorat i gremis que participen en aquesta activitat, que enguany arriba a l’edició número 20. Aquest projecte es va dissenyar per donar resposta a les necessitats dels centres educatius pel que fa a l'orientació professional i és un servei del qual els centres educatius reclamen i defensen la seva continuïtat.

Després de 20 anys en funcionament, 2.875 alumnes hi han participat procedents de centres d’ensenyament secundari de la ciutat. Les xifres indiquen un rellevant grau d’èxit. En concret, entre totes les edicions s’obté una mitjana del 80% d’èxit, el percentatge d’alumnes que continuen principalment estudiant o bé comencen a treballar després del seu pas per aquest programa. Els resultats són en base al seguiment que es fa al cap de sis mesos.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha felicitat els i les participants i els ha agraït “la il·lusió, la tasca diària i la disposició a prendre part en un projecte que us vol donar suport en el procés de presa de decisions”.Així mateix ha volgut agrair la “implicació dels centres educatius, els docents i els gremis professionals i el seu compromís per contribuir a fer possible el programa. És gràcies a aquest treball conjunt que anem sumant edicions, innovant any rere any i hem consolidat un projecte amb resultats francament positius”.

Coneixement d’Oficis és un programa adreçat a alumnes de 2n cicle d’ESO i educació especial que assisteixen un cop a la setmana a tallers pràctics en les instal·lacions del Vapor Llonch, de Cal Molins i del Parc Central per tenir un primer contacte amb oficis relacionats amb les especialitats de fleca i pastisseria, metall, automoció i vehicle elèctric, electricitat i energies renovables, cuina i restauració, indústria 4.0 i fusteria.

El programa també inclou una sessió d’Economia Social i Solidària on es treballa un taller de creativitat. Per complementar aquests tallers l’alumnat també realitza una activitat d’orientació en que aprèn a plasmar en un currículum les competències adquirides en els tallers, identificar les seves fortaleses i habilitats. Els centres que participen integren aquestes sessions dins la programació acadèmica, de manera que aquests joves fan 80 hores d’escolarització que s’integra en el currículum acadèmic de l’alumnat.

Coneixement d’Oficis pretén ser un element motivador per l’alumnat que no té clar cap a on orientar el seu futur professional i facilita la definició del seu itinerari professional en el procés de presa de decisions cap a la formació postobligatòria.

Un element clau i d’èxit del programa és la coordinació amb els centres educatius que col·laboren, tant en la detecció de necessitats, com en el desenvolupament dels tallers amb la col·laboració dels Gremis i associacions empresarials. En concret, col·laboren el Centre Metal·lúrgic, el Gremi d'Instal·ladors Electricistes i Fontaneria de Sabadell i Comarca, el Gremi de Mobilitat, el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Fundació EURECAT.

Els centres participants en el programa d’enguany han estat l’Institut Agustí Serra i Fontanet, Escola Industrial, Arraona, Ferran Casablancas, Joan Oliver, Jonqueres, Les Termes, Pau Vila, Ribot i Serra, Miquel Crusafont i Pairó, Vallès, La Serra, Polinyà, el Centre d’Educació Especial Francesc Bellapart, l’Escola d'Educació Especial Xaloc i el Centre Especial d’Educació Secundària Xalest.

Aquest és un projecte propi de l’Ajuntament de Sabadell, que es desenvolupa amb el suport de les associacions professionals que hi participen. El programa Coneixement d’Oficis forma part de les accions específiques per a joves que es desenvolupen des de l’Ajuntament de Sabadell.

L’any passat gràcies al pla d’actuació dissenyat específicament per millorar les expectatives professionals de les persones menors de 30 anys es van atendre 1.518 joves.

 

Imprimeix Correu electrònic