Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Més de 60 persones en tractament de salut mental participen anualment en un servei preparatori per accedir a un lloc de treball

L’Ajuntament de Sabadell juntament amb la Corporació Sanitària del Parc Taulí i l’Associació de Familiars de Salut Mental treballen conjuntament per a la prestació del servei prelaboral a Sabadell des de fa 10 anys.

Es tracta d’una metodologia adreçada a persones en edat laboral i en tractament de salut mental amb motivació per accedir al món laboral. Les persones ateses des del servei són derivades principalment des del Centre de Salut Mental d’Adults i el Centre de Salut Mental Infantojuvenil de la Corporació Sanitària Parc Taulí.

L’objectiu és procurar la seva capacitació i habilitació en competències relacionades amb l’àmbit laboral: comunicació, relació amb companys i caps, treball en equip, ritme de treball, assistència i resistència a la jornada laboral, entre d’altres. Aquestes competències personals i laborals són considerades imprescindibles abans d’iniciar qualsevol procés de recerca de feina.

Cada participant en el projecte compta amb un pla de treball individual, dissenyat a partir d’entrevistes personals i la coordinació amb els diferents professionals de l’equip tècnic i expert del Prelaboral, així com les coordinacions amb els referents dels centres de salut on són atesos. Per donar suport a aquestes persones també es desenvolupa un treball directe amb les seves famílies com una part important en el procés de recuperació i de suport a un itinerari laboral.

D’altra banda, per facilitar el coneixement i posar en pràctica les competències desitjades s’han creat espais de simulació productiva real, principalment en equipaments municipals. Es tracta dels tallers de cuina, de serveis administratius, de pintura, bricolatge i pladur i de manteniment de jardineria i horta urbana, en els quals les persones participants poden adquirir o recuperar competències laborals en l’entorn d’un ofici i començar a planificar un projecte d’inserció laboral.

La Junta de Govern Local ha acceptat avui prorrogar per a l’any 2022 el conveni interadministratiu entre l’Ajuntament de Sabadell i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, per a la prestació del servei prelaboral.

Anualment es poden arribar a atendre més de 60 persones i es dediquen 830 hores d’atenció individual i més de 2.500 hores d’atencions grupals. A més s’estableixen convenis de col·laboració amb diferents entitats sense ànim de lucre de la ciutat o departaments de l’Ajuntament de Sabadell. El percentatge de satisfacció de les persones usuàries i les entitats respecte el servei es manté anualment per sobre del 85%.

COVID19

Enguany degut a la pandèmia i les especials característiques del col·lectiu s’han adaptat totes les metodologies per a què afectin el mínim possible els serveis prestats. Aquest col·lectiu és encara més sensible a factors que afecten al conjunt de la societat com l’aïllament social provocat pel confinament o la incertesa econòmica i laboral. Per afrontar aquest nou escenari, s’han dissenyat, per exemple, sessions virtuals de suport emocional on es treballen tècniques de relaxació, reestructuració cognitiva o gestió de les emocions, entre d’altres coses.

 

Imprimeix Correu electrònic