Pàgina del Facebook del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr
Pàgina del Linkedin del Vapor Llonch Consulta les millors imatges del Vapor Llonch al Flickr Descobreix el canal de Youtube del Vapor Llonch

 

Dones del Metall

En la tercera edició del Projecte MetallVallès, liderat per Promoció Econòmica de Sabadell - Ajuntament de Sabadell i emmarcat dins el Programa Ocupació a la Industria Local de la Diputació de Barcelona, se’ns va plantejar el repte de fomentar de manera significativa la presència de dones a la indústria del metall.

En general, les dones que fins al moment havien acudit als Serveis Locals d’Ocupació cercant oportunitats laborals no contemplaven a priori les feines de mecanitzats com a objectiu professional, bé per desconeixença o per descart.  Els oficis de la metal·lúrgia, tradicionalment desenvolupats per homes en la seva gran majoria, no els resultaven prou atractius com per iniciar uns estudis professionalitzadors a un centre formatiu reglat o ocupacional, de manera que el repte que teníem com entitat era prou ambiciós i ens obligava a obrir el ventall d’opcions laborals de les dones i de les empreses que, potencialment, podrien contractar aquestes dones. Però l’accés aquestes ocupacions no és fàcil, es demana una qualificació alta o una experiència mínima de cinc anys, i l’opció va ser fer un primer curs de 100 hores de durada, a nivell introductori, per donar a conèixer  trets bàsics d’aquestes ocupacions i generar interès per seguir formant-se i especialitzant-se.

Com a entitat local comptàvem amb l’avantatge de la proximitat i la coneixença del territori,  la qual cosa ens possibilitaria la difusió i la tasca de captació de les possibles participants i de les empreses metal·lúrgiques disposades a trencar amb els esquemes tradicionals. Els Ajuntaments de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès i Ripollet, socis de projecte, també aportarien candidates dels seus municipis, de manera que l’abast territorial seria prou ampli.

El primer imput que es va llençar a nivell de difusió va ser una falca publicitària a la que va participar el grup Indústria Més Dona, alma mater de la iniciativa, i que va tenir una gran repercussió, fins al punt que es va acabar presentant el curs a les xarxes i a un programa especial de Ràdio Sabadell. La sessió informativa inicial va tenir un èxit inesperat: es van inscriure 44 dones i 32 d’elles van mostrar interès en ser alumnes del curs.

Fins al moment, a les dues primeres edicions de MetallVallès, cap dona s’havia interessat per cursos de mecanitzats. Semblava que els canvis, per petits que fossin, ja s’estaven produint.

Després d’un procés selectiu basat en les competències transversals i la disposició a aprendre d’aquestes dones -aquest va ser el criteri ja que gairebé cap d’elles comptava amb experiència prèvia al sector- al desembre de 2018 es va iniciar el curs amb 15 alumnes. Aquesta acció formativa va tenir forta repercussió mediàtica per la seva excepcionalitat i algunes empreses van venir a conèixer les alumnes, impartint xerrades de coneixement del sector i mostrant la seva disposició a acollir-les en pràctiques per acabar de completar l’itinerari formatiu.

Han passat 3 anys des de la finalització del curs i no totes les dones han acabat treballant al sector però tenim comptabilitzades 5 participants que si que ho van aconseguir i 3 que continuen treballant en tasques de mecanitzat (convencional o amb control numèric). A més a més, una altra alumna va acabar realitzant el Cicle Formatiu de Grau Superior de Disseny en Fabricació Mecànica. No totes les dones es van acabar “enganxant” al metall però valorem de manera satisfactòria que aquest talent femení, que abans era inexistent, s’hagi pogut sumar al sector. Aquestes dones han participat a accions de difusió de bones pràctiques (vídeos, xerrades, etc..) i seran referents i models per a d’altres dones. Els canvis seran graduals i els resultats es veuran amb el temps però aquesta actuació ha estat la nostra aportació, el nostre gra de sorra d’on començar a construir la transformació.

Ester Creus Escusa, tècnica d’Intermediació Laboral de Promoció Econòmica de Sabadell, SL. Gener de 2022

VÍDEOS

  • Dones del Metall (2 anys després)

  • Dones del Metall

Les dones també tenen lloc a la indústria del metall.  Aquest és el leit motiv d’aquest espot elaborat en el marc del programa MetallVallès 2018-2020 ( 3a ed.). Els Ajuntaments de Sabadell, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès i Ripollet s’uneixen en aquest projecte MetallVallès amb el suport dels 14 municipis que conformen l’àmbit de l’Estratègia Territorial de l’àmbit de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes, ASCAMM, Centre Metal·lúrgic, Eurecat, Federació empresarial del metall i PIMEC. Aquesta és una de les iniciatives finançades per la Diputació de Barcelona dins el programa “Ocupació a la Indústria Local” per millorar la inserció laboral de persones en sectors industrials fortament consolidats dins d’un territori i donar suport a empreses amb perspectives de creixement i potencialment generadores d’ocupació de qualitat. El cas de MetallVallès, s’ha centrat en promoure l’ocupació i la competitivitat de la indústria metal·lúrgica donat el pes que aquest sector té en el territori. Els eixos principals de treball en aquesta tercera edició són, entre d’altres, el foment de les vocacions professionals vinculades amb el metall entre els joves i incrementar la presència de la dona en la indústria. ESPOT ELABORAT PER XARXA MEDIA TEAM de Promoció Econòmica de Sabadell S.L (Ajuntament de Sabadell)

NOTÍCIES

Curs Iniciació al Metall adreçat a dones

ÀUDIOS
ENLLAÇOS

Imprimeix Correu electrònic